Ylläs tarjoaa Suomen upeimmat hiihtomaastot ja ainutlaatuisimmat latukahvilat?

Tiesitkö, että Ylläksen alueella on yli 300 km latuja, jotka kaikki soveltuvat myös luisteluhiihtoon? Sunnuntaihiihtäjää saattaa hirvittää hiihtolatujen korkeuserot, merenpinnasta 191 – 540 m! Ei hätää, Ylläs tarjoaa jokaiselle hiihtäjälle omanlaiset reitit upeilla maisemilla – ja makuelämyksillä höystettyinä.

Ylläksen latureitteihin pääset kätevästi tutustumaan Ylläksen latureittioppaaseen ja suosittelemme hankkimaan latukartan joko paperisena tai sähköisenä, jolloin sekä uudelle että kokeneemmalle Ylläksen kävijälle avautuu monenlaisia vaihtoehtoja tutustua Ylläkseen monipuolisesti.

Muistathan, että latukartan ostamalla osallistut suoraan latujen kunnossapitoon.

Ylläksen ainutlaatuinen latukahvilaverkosto!

Päiväretket tai lyhyemmät hiihtopyrähdykset voi rytmittää kivasti latukahviloiden sijainnin mukaan. Persoonallisia, keskenään täysin erilaisia kahviloita löytyy lähes jokaisen ladun varresta. Joihinkin latukahviloihin matka taittuu paitsi hiihtäen myös lumikengillä, pyöräillen, kävellen, hevosella, autolla tai moottorikelkalla! Tunturien laidoilla sijaitsevissa kahviloissa tapaa myös hurjapäisiä vapaalaskijoita, jotka nauttivat laskemisessa villissä tunturissa laudoilla tai suksilla.

Kahviloissa on tarjolla niin suolaista kuin makeaakin syötävää, keittoja, piirakoita, salaatteja, munkkeja, vohveleita, kylmiä ja kuumia juomia A-oikeuksilla tai ilman. Latukahvilat pyrkivät tarjoamaan myös gluteenittomia leivonnaisia ja vegaanituotteita. Lähiruokaa saa lautaselle tai kuppiin monessa paikassa -oletko sinä jo maistanut Karilan Navettagallerian Kuerniekkaa tai Luosujärven Rantakahvilan variksenmarja – mustikkamehua?

Latukahviloiden aukiolot voi tarkistaa kätevästi sähköisestä latukartasta tai suoraan latukahvilan omalta koti- tai Facebooksivuilta.

Tervetuloa Ylläksen latukahviloihin!

Yksi Ylläs ja 14 latukahvilaa -TERVETULOA!

1. LATUKAHVILA KUERKIEVARI
Ylläksen uusin latukahvila palvelee Kuertunturin kupeessa A-oikeuksin ihan kaikkia kulkijoita, niin hiihtäjiä, lumikenkäilijöitä, pyöräilijöitä kuin moottorikelkkailijoitakin. Kiva retkikohde myös vapaalaskijoille! Vuokraamme lumikenkiä ja splittejä! Päivittäinen kotiruokalounas ja itseleivotut mummolan leivonnaiset. Kuerkievarissa myös Ylläksen uusin hotelli ja hostelli. Pysäköintitilaa rajoitetusti, kysythän parkkilupaa!
Facebook
Insta 

2. VELHON KOTA
Tunnelmallinen taukopaikka Äkäsjoen varressa Äkäslompolosta etelään. Velhon Kodalle voi hiihtää, kävellä, lumikenkäillä, potkuroida tai lenkkeillä koiran kanssa. Autollakin pääsee Kolariin menevän tien varresta, kävellen varovasti jäätietä pitkin. Velhon Kota on tunnettu itse tehdyistä munkkirinkeleistä ja suklaakakuista.
Facebook

3. LUOSUJÄRVEN RANTAKAHVILA
Vietä miellyttävä retkitauko ja nauti omatekemäämme variksenmarja- mustikkamehua, kotileivonnaisia tai huikopalaa. Välinevuokrausta: Talvella meiltä voit vuokrata pilkkivälineet, lumikengät tai metsäsukset.
Facebook

4. AURINKOTUPA LATUKAHVILA
Aurinkotupa on tunnelmallinen latu– ja retkeilykahvila patikointi-, hiihto– ja kelkkareittien varrella, pääset Aurinkotuvalle myös helposti autolla. Ihania paikallisen leipomon herkkuja!
Facebook

5. TUNTURIJÄRVEN LATUKAHVILA
Ylläsjärven ja Äkäslompolon välissä, valaistun ladun varrella on pieni mutta tunnelmallinen Tunturijärven latukahvila. Tarjolla paikalliset Sammalvaaran tuoreet munkit ja pullat, pannukahvia, kaakaota tai vaikka lämmintä urheilujuomaa. Neliöihin nähden laaja valikoima.
Facebook

6. KESÄNGIN KEIDAS
Kesängin Keidas on Kesänkijärven itäpäässä sijaitseva kahvila uskomattomissa tunturimaisemissa. Keidas houkuttelee ohikulkevia hiihtäjiä ja pyöräilijöitä lättytuoksuilla!
Facebook

7. LATVAMAJA
Perinteinen ja alkuperäisessä asussaan oleva latukahvila. Pannukahvia, kaarnikkamehua, itseleivottuja kam­panisuja, tuoreita munkkeja, lettuja lisukkeineen, suolaista, makeaa… Latvamajalle pääsee myös Kesängin laavulta huoltoreittiämme pitkin lumikengillä tai fatbikella.
Facebook

8. LATUKAHVILA KOTAMAJA
Ylläksen alueen vanhin latukahvila, joka sijaitsee Lainio-, Pyhä- ja Kukastunturin syleilyssä. Perinteitä kunnioittaen meillä keitetään nokipannukahvia ja leivotaan itse paikalliset kampanisut, lapin mehuja, tuoreita munkkeja, hillaviinereitä, keittolounasta.
Facebook

9. ÄKÄSMYLLY MYLLYKAHVIO
Äkäsmyllyn Myllykahvio on idyllinen kahvila, joka sijaitsee 19 km:n päässä Äkäslompolosta pohjoiseen Äkäsjärven eteläpäässä, siellä missä Äkäsjoki saa alkunsa. Myllylle pääsee niin suksilla, lumikengillä, pyörällä, moottorikelkalla kuin autollakin. Lumikenkäreittejä lähtee Peurakaltion suuntaan parikin kappaletta ja yksi hotelli Äkäskerolle. Joka keskiviikko hiihdetään perinteinen Myllyhiihto. Niin Äkäslompolosta kuin Ylläsjärveltäkin on keskiviikkoaamuisin bussikuljetus Myllyhiihtoon. Aikataulut löytyvät Kuukkelista. Kaikki Myllyllä tarjottavat leivonnaiset ovat itsetehtyjä. Mylläri savustaa aamupäivisin myös lohta, jota lisukkeineen on useimmiten nopeimmille tarjolla. Myllyllä on myös putous – Äkäslinkka, jonka läheisyydessä koskikarat ja saukot poseeraavat kävijöille. Lisäksi tietysti vanha tutustumisen arvoinen mylly.
Facebook

10. PEURAKALTIO TALLIKAHVIO JA SAVOTTAKÄMPPÄ
Peurakaltio on erityisesti luonnosta ja hieman rauhallisemmasta vaeltamisesta nauttivien suosiossa. Peurakaltioon pääsee autolla ja hiihtäen matkaa Äkäslompolosta kertyy vähimmillään 13 km. Pihan parkkipaikalta lähtee polut mm. Äkäsmyllylle ja Äkäskerolle. Ja patikointia voi jatkaa edelleen Pallak­sen ja Oloksen suuntiin. Lähistöllä sijaitseva Äkässaivo on myös useiden kävijöiden suosima käyntikohde. Tutustu myös Peurakaltion savottakämpän majoitusmahdollisuuksiin!
Facebook

11. ELÄMÄNLUUKKU
Tarjolla aidon vanhan savottakämpän vertaamatonta tunnelmaa. Savottakokin työpäivät kestivät aamuvarhaisesta iltamyöhään. Turvallisuussyistä emäntien ja työmiesten tiloja yhdisti ainoastaan keittiön seinässä ollut elämänluukku, josta kokit tarjoilivat jätkille sapuskat.
Facebook

12. KARILAN NAVETTAGALLERIA
Tervetuloa haltijatunnelmaiseen kahvilaamme nauttimaan talon omista leivonnaisista, piirakoista, mehuista sekä tuoreesta kahvista. Meille pääsee hiihtäen, patikoiden, lumikenkäillen, pyöräillen. Meillä on myös park­kipaikka, johon voi jättää auton retken ajaksi.
Facebook

13. RIEMULIITERI
Riemuliiteri on yleinen aloituspaikka johtuen autolla tavoitet-tavuudesta ja se sijaitsee Äkäslompolojärven rannalla. Taka-pihalla kulkevat järven läheisyydessä olevat hiihtoladut ja myös polkua pitkin pääsee jäälle. Takapihalta lähtee myös myös lemmikeille tarkoitettu ulkoilureitti. Kahvilassa tarjolla päivittäin vaihtuva keittolounas sekä makeaa ja suolaista kahvileipää.
Facebook

14. KONIJÄNKÄN KOTIELÄINPIHA
Viihdy Konijängällä eläimien kanssa ja nauti kahvilasta monenlaista suolaista ja makeaa herkkua. Laajan eläin-valikoiman lisäksi Konijänk­kä tarjoaa mm. ratsastuspalvelut sekä hevosreki- ja huskyajelut.
Facebook
Instagram

Monessako näistä tutuista latukahviloista sinä olet jo poikennut?